CURS MONOGRÀFIC

DE PIKLER A AUCOUTURIER: PEDAGOGIA I PRÀCTICA PSICOMOTRIU EN LA PRIMERA INFÀNCIA

 

L'objectiu del curs és revisar la pròpia pràctica com a professionals de l'educació infantil i mirar l'experiència mateixa de les criatures per així acostar-nos millor a les seves necessitats individuals i de relació. Orientem l'acompanyament i la intervenció donant prioritat al cos, al joc i a l'expressió com a eixos fonamentals de l'acció educativa 0-6 anys. El respecte a l'expressió emocional, el desenvolupament del moviment autònom i el desplegament de les capacitats pròpies de ser i de relacionar-se en llibertat, es construeixen mitjançant aprenentatges experienciales. És un curs fonamentalment pràctic basat en l'Orientació Pedagògica d'I.Pikler i la Pràctica Psicomotriu de B.Aucouturier. Les eines del curs es poden adaptar tant a la iniciació d'un nou projecte educatiu de pràctica psicomotriu, com a afermar i aprofundir en l'experiència, sempre tenint en consideració l'espai i els recursos de la sala.  

 

El curs va dirigit a professionals de l'Educació Infantil, famílies i altres professionals relacionats amb la infància (llevadores, pedagogues, educadors socials, etc.)

 

CONTINGUTS:

- Fonaments i vivència de la Pràctica Pedagògica de E.Pikler

- Fonaments i vivència de la Pràctica Psicomotriu de B.Aucouturier

- Moure's en llibertat i l'autonomia del moviment

- Autoregulació, joc espontani, plaer sensomotor i funció simbòlica

- Com organitzar l'aula de Psico: ambients, materials i recursos

- Estructura fonamental i dinàmica d'una sessió de joc psicomotriu

- Autobservació, observació de les relacions i observació de l'entorn

- Filmar per documentar i avaluar la pràctica educativa

 

 

Durada: 20 hores

 

Dates i horari a convenir.

Grups educatius de6 a15 professionals

El curs es realitza al mateix centre educatiu

 

 

impartit per:

Mercedes  González Minguillón

Mercedes és Diplomada en Magisteri per la UAM (1986) i habilitada com a Educadora Social al CEESC (1999) és Llicenciada en Antropologia (1997-2006) i Master en Medicació per la URV (2008-2009). També es Educadora de Massatge Infantil per AEMI (2001), tiene nivell Practitioner PNL (2012) i formació en Pedagogía Sistèmica per l’institut BETH (2014-2015).

Va ser sòcia cofundadora de la Cooperativa d'Educació Social CREA (1996-2002). Disenyadora i Coordinadora de programes de formació per mestres i educadors socials (ICE), i especialitzada en l'atenció individualitzada a famílies amb l’IMSST. Va ser orientadora educativa i educadora al Centre d'Acollida Llar Llevant a Tarragona (2002-2008) on va  aprofundir en el treball de vinculació maternofilial, així com en l'observació i exploració del joc i els aprenentatges primerencs amb nadons de0 a 3 anys. En els últims 7 anys ha treballat com a membre de diferents grup de recercan etnogràfica a la URV i com a docent de cursos de Fotografia Participativa. Ha realitzat treballs d'investigació, exposicions, cursos, seminaris i xerrades relacionades amb Educació Conscient i la Mirada Antropològica, utilitzant la fotografia i el video com a eina d’observació i recerca (des de 2008 fins l’actualitat).

Ofereix el seu treball d’orientadora i facilitadora a entitats públiques i privades, centres formatius, centres de recursos, escoles infantils, espais familiars i d’altres, des del seu propi projecte AmaTerraCriança. www.amaterracrianza.com

 

Guillermo Gorostiza Vidal

Guillermo és Psicòleg per la Universitat de La Laguna (Tenerife 1982), és Psicomotricista per l’Escola d’Expressió i Psicomotricitat de Barcelona (1988) i Diplomat en Pedagogia Sistèmica per l’Institut Gestalt de Barcelona (2006).

Des de 1978 es dedica a treballar per a la infància i adolescència als àmbits preventiu, educatiu i terapèutic. Entre el 1992 i 1997 va ser director de La Nau Espai de Psicomotricitat a Barcelona on va desenvolupar la pràctica psicomotriu amb els més petits amb un adult de referència.

Ha estat professor col·laborador a la Universitats de La Laguna, Blanquerna i UB impartint cursos de Psicomotricitat, Desenvolupament Infantil i Pedagogia Sistèmica. Pertany a la Xarxa de Grups Pedagogia Sistèmica.  És membre actiu de AHIGE (Homes per la Igualtat de Gènere)  Col·labora amb grups d’homes per a la reflexió de les Noves Masculinitats.

Ha treballat des de fa quinze anys als Equips d’Orientació Psicopedagògica (EAP) del Departament d’Ensenyament. Ha estat referent de Coeducació en el districte escolar de Gràcia i referent per a TDAH. Actualment treballa al CEB.