Search
Close this search box.

Beneficis de deixar que els infants s’embrutin jugant al pati natural

…I què passa si s’embruten jugant al pati de l’escola? 

En aquest article us explicarem els beneficis físics, emocionals i cognitius d’embrutar-se jugant al pati natural. 

A vegades surten amb regalims de fang als braços i cames, amb sorra des dels cabells fins a les sabates, amb la roba empolsegada, i amb pals, pedretes i fulles (ara, petits tresors) a les butxaques.

…I sovint, això, es percep com un problema. Però… ho és? És més… això és brutícia? 

Totes aquestes restes de materials naturals desapareixen quan passen per la dutxa i la rentadora, mentre que el gaudi i els aprenentatges que hauran fet explorant i interpel·lant la natura… duraran per sempre!

Per això, des de Milanta posem el focus en la causa (experimentació i gaudi amb la natura) i no en la conseqüència (“embrutar-se”). 

Permetre que la canalla es taqui i “s’embruti” mentre juga al pati i a la natura és fonamental pel seu creixement físic, emocional i cognitiu.

Beneficis de que els infants s’embrutin mentre juguen 
Jugar amb la natura

En primer lloc, embrutar-se a la natura promou el desenvolupament físic dels nens. En córrer, saltar i enfilar-se en un entorn a l’aire lliure, estan enfortint els seus músculs, millorant la seva coordinació motora i desenvolupant habilitats motores gruixudes i fines de manera natural i divertida.

A més, el contacte amb la terra i la natura té beneficis per a la salut dels nens. Estudis científics han demostrat que l’exposició a microorganismes presents a terra enforteix el sistema immunitari dels nens i redueix el risc de desenvolupar al·lèrgies i malalties autoimmunes en el futur.

En un nivell emocional, embrutar-se a la natura fomenta la creativitat, la imaginació i el joc lliure.

A més, ensenya als infants lliçons molt importants sobre el respecte i la connexió amb la natura i la biodiversitat. En interactuar directament amb la terra, les plantes i els animals, desenvolupen una profunda estima per la bellesa i la fragilitat de la natura, convertint-se en defensors actius de la sostenibilitat i la conservació.

Proporcionar-los espais rics en materials i elements naturals on experimentar sense por i acompanyar-los des d’una mirada positiva envers aquest fet, serà 100% enriquidor pel seu desenvolupament

Patis escolars vius que fomenten l’experimentació 

Per això, a Milanta realitzem la transformació de patis convencinoals en patis naturals, pensats i dissenyats per fomentar la vivència directa amb l’entorn natural i potenciar l’aprenentatge experiencial a l’aire lliure.

Si voleu inspirar-vos i veure totes les estructures, materials i espais que dissenyem a Milanta per fomentar l’experiemntació a l’aire lliure, us convidem a donar un cop d’ull al nostre catàleg i, si voleu veure els patis que hem Renaturalitzat, us convidem a visitar els Patis Milanta.