Joc lliure vs joc estructurat: què necessiten els infants?

En un món on el temps de la canalla està, massa sovint, planificat al minut, el pati és un dels últims espais de llibertat real que tenen. Però, què vol dir exactament “joc lliure”? I és millor que el joc estructurat?

La resposta, com gairebé sempre en educació, no és blanca o negra, si no que te matisos i, en aquest post, intentarem explicar-los tots, tot i que ja veureu que, nosaltres, apostem per poteniciar-ne, sobretot, un dels dos.

A Milanta Patis Vius, quan dissenyem un pati escolar amb natura, pensem en espais que permetin jugar sense instruccions, descobrir sense límits i crear sense models. Això és el joc lliure: aquell que neix de dins, que no necessita manuals i que connecta amb la necessitat més profunda dels infants: ser i fer des del que senten i són.

Què és el joc lliure?

Sobretot és un joc sense judicis ni expectatives externes. És aquell que:
    • No té un objectiu prefixat ni una estructura tancada.
    • Surt de la imaginació i la curiositat de l’infant.
    • Es transforma segons l’edat, l’estat d’ànim, l’estació de l’any, els objectes trobats…
En un pati viu, un tronc pot ser una muntanya, una taula, una nau espacial o una botiga. Aquesta llibertat estimula la creativitat, l’autonomia, la presa de decisions i la regulació emocional.

Què és el joc estructurat?

També té el seu paper important, és clar que sí! El joc estructurat (jocs de regles, circuits marcats, activitats dirigides…) pot ser molt útil per:

    • Afavorir la col·laboració i la comprensió de normes.
    • Fomentar habilitats motrius concretes.
    • Ampliar el repertori de jocs en alguns infants.

La clau no és escollir entre un i altre, sinó crear espais al pati on tots dos puguin conviure sense trepitjar-se l’un a l’altra.

Patis vius per a jocs vius

Quan transformem un pati escolar tradicional en un pati viu, dissenyem ambients perquè inspirin, no perquè dirigeixin.

No fa falta incorporar-hi estructures complexes: Cal una mirada pedagògica i arquitectònica per distruibuir l’espai i, col·locar de manera estratègica, elements naturals que convidin al joc però que no el determinin com, per exemple, troncs, rampes, racons, desnivells, espais oberts, espais amagats…

Això és el que fem a Milanta: dissenyem espais on el joc neix de forma espontània, respectant els ritmes i les necessitats de cada infant. Oferim el marc, però deixem el guió en mans dels nens i nenes.

Per què a Milanta apostem pel joc lliure en la transformació de patis escolars?

Perquè el joc lliure:

  • Fomenta la autonomia personal i l’autoestima.
  • Ajuda a regular conflictes i a desenvolupar habilitats socials reals.
  • Permet processar emocions i gestionar el cos en moviment.
  • Contribueix a la climatització emocional i física dels patis escolars, gràcies a la presència d’elements naturals.

En el marc de la transformació i naturalització dels patis escolars, el joc lliure no és una moda: és una necessitat educativa.

A Milanta creiem que un pati amb natura no és només un espai per esbargir-se, sinó un espai per créixer.

Apostar pel joc lliure és apostar per una infància més connectada amb ella mateixa, més creativa i menys dirigida. I això és exactament el que cerquem a Milanta amb cada pati que dissenyem: Crear escenaris vius on cada infant pugui ser protagonista del seu joc.

Si creieu que el vostre pati no ofereix aquest tipus de joc, d’entorn i de propostes i voleu que us donem un cop de mà en la conceptualització, en el disseny i/o en la transformació, no dubteu en contactar-nos, que estarem encantats d’acompanyar-vos en aquesta bonica aventura!