Com reduir el consum d’aigua a l’escola i reaprofitar-la per cuidar la vegetació del pati natural?

En aquest article hi trobareu propostes, tècniques i mesures sostenibles per reduir el consum d’aigua a l’escola i reaprofitar aquest recurs per cuidar la vegetació del vostre pati natural.

A Milanta sempre intentem fer una lectura positiva i pedagògica dels contextos adversos com, per exemple, la sequera d’aigua.

És per això que creiem que aquesta situació és una oportunitat meravellosa per prendre consciència, tant adults com infants, del paper vital que té l’aigua en les nostres vides, de l’escassetat d’aquest recurs, de la fragilitat de l’ecosistema i de la urgència de cuidar-lo i preservar-lo per a les generacions futures.

L’escola i els patis escolars naturals són un punt de partida ideal per promoure aquesta consciència ambiental entre els infants.

Des de Milanta ens sembla imprescindible entendre, també, que la vegetació juga un paper fonamental en el desenvolupament saludable dels nostres infants i del nostre planeta i, per això, cal mantenir-la viva i cuidada: Genera oxigen, fa ombra, ajuda a regular la temperatura ambiental, és llar i refugi de la biodiversitat… És l’essència!

Som-hi, doncs:

Propostes de fàcil implementació:​

  1. Recollida d’aigua de pluja: col·locar galledes o bidons per recollir i emmagatzemar l’aigua de pluja al pati. Us recomanem que aquestes sistemes tinguin rodes perquè us sigui fàcil moure’ls un cop plens. Aquesta aigua es pot utilitzar per regar els jardins o netejar les superfícies.

  2. Plantació d’espècies autòctones: Optar, quan fem la transformació del pati, per plantar vegetació autòctona que requereixi menys aigua per créixer i mantenir-se. Des de Milanta us podem ajudar en l’elecció. Si ho necessiteu, no dubteu a demanar-nos consell!

  3. Reutilització d’aigua: Com per exemple:

    • Buidar l’aigua sobrant de les gerres i els gots del dinar a un bidó o aprofitar l’aigua de rentar mans per a altres usos.

    • Col·locar un cubell sota les aixetes del pati i, en aquest cubell, connectar-hi dues mànegues; una més amunt i l’altre més avall. Cadascuna d’elles anirà a desembocar a un arbre diferent. La primera, que trigarà més a rebre l’aigua, per un arbre que necessiti un reg escàs. La segona, que en rebrà més, a un que el necessiti més constant. Veure-ho aquí

  4. Col·locar brides als polsadors de les aixetes. Aconseguirem que el temps que raja l’aigua sigui menor.

  5. Control de fuites: Realitzar inspeccions periòdiques per detectar i reparar qualsevol fuita en les canonades o sistemes d’aigua per evitar el malbaratament d’aigua.

  6. Col·laboració amb la comunitat: Involucrar la comunitat escolar en iniciatives de conservació de l’aigua, com ara campanyes de conscienciació o jornades de neteja de rius i platges, per fomentar una cultura de respecte cap al medi ambient i els recursos naturals.

  7. Revisió i regulació de la capacitat de les cisternes: És molt senzill i s’aconsegueix reduir moltíssim el consum d’aigua.

  8. Educació ambiental: Informar els estudiants sobre la importància de conservar l’aigua i les tècniques per fer-ho, com ara tancar les aixetes adequadament després d’usar-los i evitar malbaratar l’aigua mentre juguen. Quan iniciem el procés de transformació de pati, és un moment perfecte per començar a treballar tots aquests aspectes!

Propostes de jocs d’aigua sostenibles en un pati natural

L’aigua és un element d’aprenentatge viu i imprescindible pels infants. És per això que des de Milanta, quan fem la transformació d’un pati, proposem diferents sistemes  innovadors d’infraestructura hídrica, com ara:

  1. El núvol polvoritzador d’aigua: una innovació de Milanta que refresca els infants amb un consum mínim i manté la humitat del verd escolar. – Veure’l aquí.

  2. Circuits d’aigua: Una manera eficient de recollir, emmagatzemar i redistribuir l’aigua de pluja per al verd escolar.

 

Propostes que requereixen intervenció

  1. Irrigació eficient: Utilitzar sistemes d’irrigació eficients com arrosejadores de baix flux o degoteig per minimitzar el derrocament d’aigua durant l’activitat d’irrigació.

  2. Sistemes de baix consum: Instal·lar aixetes i lavabos de baix consum, així com fer ús de dispensadors d’aigua en lloc de fonts d’aigua amb polsadors.

  3. Drenatge sostenible: Implementar tècniques de drenatge sostenible com ara la creació de zones verdes permeables o basses de retenció per gestionar millor l’aigua de pluja i minimitzar la pèrdua d’aigua per escorrentia.

  4. Monitoratge del consum: Mantenir un seguiment del consum d’aigua a l’escola per identificar tendències i àrees d’oportunitat per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua..

Núvol d'aigua per reduir el consum d'aigua als patis escolars

Cap a un Futur Més Sostenible – Objectius de Desenvolupament Sostenible

Com dèiem a l’inici, tot context advers, pot ser una oportunitat d’aprenentatge! I la transformació de patis escolars és una oportunitat meravellosa per abordar els reptes relacionats amb la gestió de l’aigua de manera holística, innovadora i creativa i assentar les bases d’un futur més sostenible!

Així doncs, aquest article també s’alinea amb diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com ara:

  • ODS 6: Aigua Neta i Sanejament: Mitjançant les seves solucions, Milanta contribueix a la promoció de pràctiques sostenibles en la gestió de l’aigua, garantint un accés equitatiu i segur a l’aigua potable.

  • ODS 11: Ciutats i Comunitats Sostenibles: La transformació dels patis escolars en espais verds vius no només millora la qualitat de vida dels alumnes, sinó que també crea comunitats més sostenibles i resilients.

  • ODS 13: Acció pel Clima: Les iniciatives de Milanta per reduir el consum d’aigua i promoure la biodiversitat als patis contribueixen a la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació als seus efectes.

Per acabar, volem reiterar que des de Milanta, no només volem transformar i millorar l’entorn físic de les escoles, sinó que també pretenem contribuir en el progrés cap a un futur més sostenible per a totes i tots.

 

*Potser també us interessa llegir el post “Com fer ombres i reduir la temperatura als patis escolars?