La renaturalització dels patis escolars és una tendència en creixement que busca reintegrar la vegetació i les solucions basades en la naturalesa als espais educatius, per promoure el benestar dels infants i adolescents, crear espais resilients a les altes temperatures, oferir oportunitats de joc inclusives i fomentar la connexió, el respecte i la cura del medi ambient.
Nombrosos estudis han demostrat que la Renaturalització dels patis millora el benestar físic i emocional dels estudiants, el seu rendiment acadèmic, redueix l’estrès i promou un respecte més profund per la natura.
“Atrauen animals i plagues”
Es creu que un pati renaturalitzat atrau animals no desitjats i plagues però, en un projecte de renaturalització, es dissenya l’espai i la disposició de la vegetació per crear un ecosistema equilibrat de plantes natives que regula les poblacions d’insectes i altres animals de manera natural. Sí que atrau biodiversitat, però això mai és un problema! La natura aporta riquesa visual, sensorial i mediambiental!
“Són més difícils de mantenir”.
El manteniment d’un pati natural no ha de ser mai un problema, sinó una oportunitat de crear vincle amb l’espai i la natura.
Si ho comparem amb una pista de formigó, segurament podrem dir que la natura necessita més cura, sí, però…És una cura mútua! Ella ens cuida a nosaltres, i nosaltres a ella!
El manteniment de les estructures de fusta és senzill: Cal supervisar-les habitualment perquè no hi hagi cap desperfecte i, un cop l’any, fer el manteniment seguint “aquestes instruccions” o externalitzant-nos el servei.
Pel que fa al manteniment de la vegetació del pati, aquí podeu trobar solucions per reduir el consum d’aigua de l’escola i reaprofitar-la pel reg del verd.
“Els patis renaturalitzats són perillosos per la canalla”
Es creu que el fet que el pati tingui desnivells, reptes motrius i d’equilibri, sorres, vegetació, troncs, pedres i arbrat pot suposar un perill per la canalla, però en un projecte de disseny i transformació de pati s’estudia molt bé la disposició de cada element i es dona valor al foment de les capacitats innates dels infants per explorar, pujar, baixar, superar reptes i conèixer els propis límits.
Des de Milanta, sempre seguim i complim amb la normativa europea Norma EN-1176 i per això, podem certificar tots els elements que fabriquem i col·loquem.
Aquí podeu veure el nostre ampli catàleg d’estructures de fusta pel pati escolar i materials educatius.
“Només se’n beneficia la canalla interessada en la naturalesa”.
Sovint, sobretot a les ciutats estem molt allunyats de la natura i hi ha nenes i nens que no hi tenen contacte. No és que no tinguin interès per la natura. És que no tenen cap relació perquè no han tingut oportunitat de crear-la. És urgent que la infància recuperi aquesta connexió i fomentar els valors de l’observació, la sensibilitat i el respecte cap a l’entorn natural.
“Complica la supervisió dels infants”.
A vegades hi ha la preocupació que els patis renaturalitzats amb vegetació i fragmentació de la diafanitat dels patis convencionals, dificultin la supervisió de la canalla, però amb un disseny curós i pensat, no hi ha cap mena de problema per mantenir una bona visibilitat de tot l’espai.
Sumar pedres, escriure a la sorra, comprovar pesos i formes de diferents elements, observar, dibuixar, llegir…
Les classes a l’aire lliure ofereixen una gran varietat de beneficis pel desenvolupament de la canalla, incloent-hi la millora de la concentració, l’estimulació sensorial, la promoció de la salut i el benestar, l’aprenentatge experiencial i el foment de la creativitat i la imaginació. Ei! I no ens oblidem del benestar i oxigenació que suposa pel professorat!
Si bé davant d’una pista gran els infants acostumen a sortir córrents i a dispersar-se, en espais menys diàfans i més acollidors, acostumen a fer tot el contrari.
Per això quan dissenyem els patis proposem racons tranquils, recollits i ben agradables perquè puguin esdevenir aules d’exterior i fabriquem tota classe de tarimes, grades, taules, àgores i altres suports per gaudir al màxim d’un nou escenari d’aprenentatge.