Mites sobre la Renaturalització i transformació de patis escolars

En aquest article matissarem i desmentirem alguns mites sobre la renaturalització i la transformació de patis escolars.
 

La renaturalització dels patis escolars és una tendència en creixement que busca reintegrar la vegetació i les solucions basades en la naturalesa als espais educatius, per promoure el benestar dels infants i adolescents, crear espais resilients a les altes temperatures, oferir oportunitats de joc inclusives i fomentar la connexió, el respecte i la cura del medi ambient. 

Nombrosos estudis han demostrat que la Renaturalització dels patis millora el benestar físic i emocional dels estudiants, el seu rendiment acadèmic, redueix l’estrès i promou un respecte més profund per la natura.

Malgrat això, encara hi ha mites sobre aquest procés que frenen la decisió, de les famílies i dels equips directius, d’emprendre el camí cap a la transformació.

Mites sobre la Renaturalització de patis escolars

Atrauen animals i plagues”

Es creu que un pati renaturalitzat atrau animals no desitjats i plagues però, en un projecte de renaturalització, es dissenya l’espai i la disposició de la vegetació per crear un ecosistema equilibrat de plantes natives que regula les poblacions d’insectes i altres animals de manera natural. Sí que atrau biodiversitat, però això mai és un problema! La natura aporta riquesa visual, sensorial i mediambiental!

“Són costosos d’implementar” 
 
Es creu que renaturalitzar el pati té un cost molt elevat, però en realitat, es pot fer amb tantes fases com calgui perquè la inversió no sigui de cop. El més important, com recomanem sempre des de Milanta, és començar pel projecte de disseny. 
 
Aquest és el document base; la guia a seguir en el futur, on els arquitectes i el centre treballen plegats i defineixen i dissenyen com serà el pati. Després, la transformació, es pot fer tan de pressa o tan a poc a poc com es vulgui i es pugui: Ara traiem formigó… ara plantem arbres… ara col·loquem les estructures… ara hi fem un turó.
 
És molt recomanable fer aquest projecte de disseny previ perquè Renaturalitzar un espai no vol dir posar-hi vegetació i fusta. Vol dir repensar la disposició dels espais i dels elements d’una manera molt concreta i particular en cada cas, perquè cada factor tingui correlació, harmonia i sentit amb el del costat. Sense aquesta guia, és fàcil que la inversió acabi sent major i el resultat, en canvi, no sigui el desitja
Mites sobre la renaturalització - Milanta -

“Són més difícils de mantenir”.

El manteniment d’un pati natural no ha de ser mai un problema, sinó una oportunitat de crear vincle amb l’espai i la natura.

Si ho comparem amb una pista de formigó, segurament podrem dir que la natura necessita més cura, sí, però…És una cura mútua! Ella ens cuida a nosaltres, i nosaltres a ella!

El manteniment de les estructures de fusta és senzill: Cal supervisar-les habitualment perquè no hi hagi cap desperfecte i, un cop l’any, fer el manteniment seguint “aquestes instruccions” o externalitzant-nos el servei.

Pel que fa al manteniment de la vegetació del pati, aquí podeu trobar solucions per reduir el consum d’aigua de l’escola i reaprofitar-la pel reg del verd.

 

“Els patis renaturalitzats són perillosos per la canalla” 

Es creu que el fet que el pati tingui desnivells, reptes motrius i d’equilibri, sorres, vegetació, troncs, pedres i arbrat pot suposar un perill per la canalla, però en un projecte de disseny i transformació de pati s’estudia molt bé la disposició de cada element i es dona valor al foment de les capacitats innates dels infants per explorar, pujar, baixar, superar reptes i conèixer els propis límits.

Des de Milanta, sempre seguim i complim amb la normativa europea Norma EN-1176 i per això, podem certificar tots els elements que fabriquem i col·loquem.

Aquí podeu veure el nostre ampli catàleg d’estructures de fusta pel pati escolar i materials educatius.

 

“Els patis tradicionals són més versàtils”
 
Les grans pistes de formigó acaben essent territori dels jocs de pilota, on només un tant per cent reduït de l’alumnat hi té interès i accés. La resta, es queda al voltant sense massa opcions de joc i gaudi. Els patis Renaturalitzats, en canvi, ofereixen més quantitat i diversitat d’espais i activitats i poden utilitzar-se com a espai d’esbarjo però també com a aula exterior

“Només se’n beneficia la canalla interessada en la naturalesa”. 

Sovint, sobretot a les ciutats estem molt allunyats de la natura i hi ha nenes i nens que no hi tenen contacte. No és que no tinguin interès per la natura. És que no tenen cap relació perquè no han tingut oportunitat de crear-la. És urgent que la infància recuperi aquesta connexió i fomentar els valors de l’observació, la sensibilitat i el respecte cap a l’entorn natural. 

“Complica la supervisió dels infants”. 

A vegades hi ha la preocupació que els patis renaturalitzats amb vegetació i fragmentació de la diafanitat dels patis convencionals, dificultin la supervisió de la canalla, però amb un disseny curós i pensat, no hi ha cap mena de problema per mantenir una bona visibilitat de tot l’espai. 

“No tenen beneficis educatius/curriculars”

Sumar pedres, escriure a la sorra, comprovar pesos i formes de diferents elements, observar, dibuixar, llegir…

Les classes a l’aire lliure ofereixen una gran varietat de beneficis pel desenvolupament de la canalla, incloent-hi la millora de la concentració, l’estimulació sensorial, la promoció de la salut i el benestar, l’aprenentatge experiencial i el foment de la creativitat i la imaginació. Ei! I no ens oblidem del benestar i oxigenació que suposa pel professorat!

Si bé davant d’una pista gran els infants acostumen a sortir córrents i a dispersar-se, en espais menys diàfans i més acollidors, acostumen a fer tot el contrari. 

Per això quan dissenyem els patis proposem racons tranquils, recollits i ben agradables perquè puguin esdevenir aules d’exterior i fabriquem tota classe de tarimes, grades, taules, àgores i altres suports per gaudir al màxim d’un nou escenari d’aprenentatge.

Patis inclusius

Canvi de mirada

A Milanta ens dediquem a fer projectes de disseny i transformacions de patis, però ens apassiona aportar un canvi de mirada cap a la infància, el seu entorn, les seves necessitats i, sobretot, les seves enormes capacitats. 
 
Si teniu més dubtes o neguits sobre la Renaturalització de patis escolars, contacteu amb nosaltres. Estarem encantats de donar-vos resposta!