Search
Close this search box.

Per què cal evitar el cautxú en els patis escolars?

8 motius per evitar el cautxú als patis escolars
En aquest article us volem explicar per què el cautxú NO és una opció valida en un pati natural de Milanta. De fet, creiem que no hauria de ser una opció valida en cap mena de pati ni superfície.

És molt important que, a poc a poc, es vagin retirant totes les plaques de cautxú de les zones de joc, siguin de dins o de fora de les escoles, perquè les desavantatges i contrapartides són les mateixes.

En les nostres transformacions de pati sempre fem servir materials amortidors naturals com l’ull de perdiu o els encenalls d’escorça.

A continuació us donem uns quants motius per evitar aquest material:

1. Poc esmorteïdor: Com es pot veure en el vídeo, no només no atenua l’impacte, com l’ull de perdiu, si no que fa efecte rebot. La seva poca elasticitat inicial, a més, es va perdent amb el temps, ja que amb el sol i el vent es resseca i es torna encara més rígid.

2. Calor: El cautxú absorbeix i reté molt la calor. En dies assolellats, les superfícies de cautxú, poden reescalfar-se moltíssim tornant-se incòmode i, fins i tot, perillós, perquè poden ocasionar cremades a la pell.

3. Rascades: És rugós, dur i sense moviment, de manera que amb la caiguda pot trencar la roba i provocar rascades fortes a la pell.

4. Efectes al sòl: Pot impedir el drenatge i l’aireig del sòl, afectant l’equilibri de nutrients i el creixement de plantes.

5. Productes químics: Conté químics tòxics que es poden filtrar a terra, a l’aigua i a l’aire afectant la salut dels infants, dels adults i del medi ambient. El cautxú, especialment quan es recicla de pneumàtics vells, pot alliberar compostos orgànics volàtils (COV) i altres químics potencialment tòxics. Entre d’altres hi podem trobar hidrocarburs aromàtics policíclics (PAH), ftalats i metalls pesants.

6. Impacte ecològic: No és biodegradable i la producció té un alt cost ambiental, contribuint a l’acumulació de residus i a la filtració de contaminants residuals durant el procés de fabricació.

7. Microplàstics: Amb el temps, el cautxú es pot descompondre en microplàstics, que poden ser ingerits per organismes i entrar a la cadena alimentària.

8. Nula aportació de joc: Al ser un material rígid, compactat i no natural, la canalla no fer-lo servir com a material sensorial i jugable, com sí que ho poden ser les pedretes, les fulles, els troncs, etc. 

Alternatives al cautxú

El cautxú és, en teoria, un paviment esmorteïdor. La normativa diu que cal posar-ne sempre a sota els equipaments de joc de certa alçada per esmorteir l’arribada i la caiguda dels infants.

En un pati renaturalitzat, aquestes superfícies, s’estenen més enllà dels esmentats equipaments, ja que, a més a més de la funció protectora donen vida, color i textura a l’espai i esdevenen un element més de joc simbòlic i de construcció FANTÀSTIC!

Així doncs, els millors materials amortidors alternatius al cautxú són l’ull de perdiu i els encenalls d’escorça. 
 
Si el cautxú està en altres espais com, zones de pas o de transició, podem optar per materials com la fusta, la gespa, el sauló.

El cautxú en el punt de mira dels investigadors

Un grup d’investigadors de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC, a Barcelona, està estudiant què passa amb aquests compostos quan es degraden per l’ús, la radiació solar o la pluja. → Aquí podeu veure la notícia.

Coneixíeu totes aquestes contres del cautxú?

Si esteu pensant a Renaturalitzar el pati de l’escola, des de Milanta us podem ajudar a dissenyar i/o executar una transformació cap a un pati viu, natural, inclusiu i ple d’oportunitats de joc. Comencem?