Quins materials i elements es necessiten per crear un pati viu?

Avui us parlarem dels materials i elements essencials per transformar un pati escolar en un espai més natural, amable, inclusiu i enriquidor.

En aquest món cada vegada més urbanitzat, hem normalitzat el fet de veure, en els patis escolars, materials com el formigó, el ciment, les reixes i els colors de pintures o bé grisos i apagats o bé molt llampants.

Nombrosos estudis alerten que és fonamental que la canalla tingui accés a espais verds on pugui aprendre i jugar en contacte amb la naturalesa, en mig de vegetació, textures vives, colors neutres i ambients tranquils. I és per això que, afortunadament, la Renaturalització dels patis escolars és una tendència molt a l’alça!

Quins són, doncs, els materials i elements essencials per crear un pati viu?

Abans d’enumerar-los, aprofitem per recordar que un pati viu s’aconsegueix, no només col·locant aquests materials i elements, sinó, i sobretot, amb la disposició estratègica de tots ells. És per això, que és molt important comptar amb un equip d’arquitectes especialitzats en renaturalització de patis escolars, per oferir aquesta mirada global, interseccional i pedagògica de la transformació. Us recordem també que a Milanta som experts en la transformació de patis escolars! No dubteu en contactar-nos i, sense cap compromís, us detallarem tots les possibilitats de serveis que oferim.

Dit això, comencem!

estructures fusta transformació pati escolar

Vegetació: El pulmó dels patis vius i el refugi de la biodiversitat

1. Plantes
Incorporar plantes és clau per crear un pati escolar viu. A Milanta sempre apostem per plantar plantes natives, ja que estan adaptades al clima local i, moltes d’elles, requereixen menys aigua i manteniment. A més, fomenten la biodiversitat a l’atreure fauna local com a ocells, papallones i abelles.

2. Arbres i Arbustos
Dels arbres podríem parlar-ne durant dies. Són un element clau per la Renaturalització d’un espai. De fet, són un element clau per la nostra existència! Ens donen oxigen, aliment, medicines, aporten equilibri ecològic, biodiversitat… i ombra! Redueixen dràsticament la temperatura dels espais, convertint-los en refugis climàtics.

Així mateix, els arbres fruiters aporten un element educatiu, nutritiu i decoratiu, permetent que els i les alumnes aprenguin sobre el cicle dels fruits i gaudeixin de les seves collites.

3. Jardins de Flors i Horts escolars
Els jardins de flors en els patis escolars no només embelleixen l’espai, sinó que també serveixen com a hàbitat per als pol·linitzadors.
Així mateix, els horts escolars ajuden a entendre els cicles dels cultius i dels aliments que ens donen i, sobretot, en fomenten la cura i el respecte.

Pati del Col·legi La Salle Palamós. Juguem a la natura

Paviments i materials naturals: Solucions basades en la natura

Si anem al bosc, no trobarem espais diàfans i complement plans. Un pati natural, doncs, tampoc hauria de ser així. És per això que cal afegir terres, turons i elements naturals com:

1. Sorres i terres: Ull de perdiu, Sorra de riu rentada, Terra
L’ull de perdiu és perfecte per les àrees de joc d’alçada, ja que fa d’amortidor natural i converteix el sòl en una superfície segura. De fet, absorbeix molt més l’impacte que altres materials com el cautxú (veure vídeo demostratiu). A més, és permeable i facilita el drenatge i esdevé material de joc sensorial i d’aprenentatge.

La sorra de riu rentada és ideal per les àrees de sorral, ja que no es compacta amb el pas del temps i afavoreix el joc sensorial i d’experimentació.

Per últim, i pel que fa a les terres per fer els turons i el relleu del pati, cal que siguin compactes, duradores i fèrtils i, a Milanta, hem trobat la fórmula i barreja perfecte!

2. Fusta
La fusta és el material ideal per construir tota mena d’estructures de joc i de mobiliari d’aula exterior, així com per esdevenir delimitadora natural d’espais. És un element viu que aporta un toc càlid i orgànic a l’espai.

A Milanta emprem la fusta d’acàcia, per la seva alta resistència i qualitat, i la de pi tractat, tant en forma de travesses com de llistons de diferents mides, per a tota mena de construccions. És important que la fusta que fem servir provingui de boscos sostenibles. Cal tenir cura del pati, però també dels boscos i del planeta!

3. Pedra natural
La pedra natural és ideal per a crear relleu, circuits sensorials i d’equilibri, delimitacions i àrees de descans. És un material essencial, durador, bonic i funcional.

Transformació de patis escolars - Jardí de flors

Aigua: Reg, experimentació i tranquil·litat

1. Fonts i Estanys
Les fonts de cabal controlat i circuits intel·ligents d’aigua esdevenen una proposta fantàstica de joc sensorial, experimental i de descoberta. Els petits estanys, a més, creen un ambient tranquil i atractiu, són un imant per la biodiversitat i una aula de medi real!

2. Sistemes de Reg Eficients
A Milanta us podem assessorar i instal·lar diferents tipus de sistemes de reg eficients. Així mateix,  en aquest article, hi trobareu propostes, tècniques i mesures sostenibles per reduir el consum d’aigua a l’escola i reaprofitar aquest recurs per cuidar la vegetació del vostre pati natural.

Umbracles: Refugi climàtic

Mentre esperem que els arbres creixin i aportin la seva ombra natural, podem optar per umbracles fabricats amb elements com la fusta, el bambú, les canyes de riu, la vegetació enfiladissa i les teles. → Aquí podeu consultar la nostra guia completa sobre solucions d’ombra i umbracles.

umbracles per als patis escolars

Elements i estructures de joc: Patis Inclusius

Sovint els patis convencionals tenen una distribució radial. En el centre hi trobem la pista, on s’hi desenvolupen els jocs de pilota, i als voltants immediats d’aquesta, hi trobem la resta de l’alumnat sense massa opcions de joc alternatiu. És important trencar aquesta distribució per afavorir l’aparició de jocs més inclusius i relacions més tranquil·les.  

1. Joc simbòlic:
Les estructures i els materials per al joc simbòlic són un element clau en un pati Renaturalitzat. Casetes i cabanes, cuinetes d’exterior, taules, estructures elevades… en el nostre catàleg en trobareu una pila d’opcions. →  Veure les opcions Milanta

2. Jocs i estructures d’equilibri:
Juntament amb els elements penjants, afavoreixen la psicomotricitat i el coneixement dels seus propis límits. Mikados, rampes, cordes, turons… Veure les opcions de jocs d’equilibri. → Veure les opcions Milanta

3. Jocs d’experimentació:
Sorrals, taules d’experimentació i manipulació… Són ideals, sobretot, pels patis de les escoles bressol, d’infantil i primària. Esdevenen elements imprescindibles pel desenvolupament sensorial de la canalla! → Veure les opcions Milanta

Elements per l'aprenentatge: Aula exterior

Fer classes al pati, a l’aire lliure, te una gran varietat de beneficis pel desenvolupament de l’alumnat, com, entre d’altres, la millora de la concentració, l’estimulació sensorial, la promoció de la salut i el benestar, l’aprenentatge experiencial i el foment de la creativitat i la imaginació.

Així doncs, incloure taules, àgores, tarimes, bancs i grades, fetes amb materials naturals com la fusta, és una opció molt enriquidora per l’alumnat! En el nostre catàleg podreu veure totes les opcions que fabriquem per crear una → Aula exterior.

Crear un pati escolar viu no només transforma l’espai en un oasi verd i agradable, sinó que també ofereix innombrables oportunitats d’aprenentatge i desenvolupament orgànic per a la canalla!

Més de 160 projectes de renaturalització de patis escolars

Desitgem que aquest article us sigui de gran ajuda! Transformar el pati de l’escola és un repte apassionant, però és cert que poden sorgir dubtes i incerteses. Així que, si necessiteu assessorament o ajuda, no dubteu en contactar-nos. A Milanta hem Renaturalitzat més de 160 patis d’escola des del 2016!